Entree Van Lanschot Kempen Beethovenstraat 300 Amsterdam

Geschiedenis

Van handelshuis tot beursgenoteerde wealth manager

Van verleden tot heden

De geschiedenis van Van Lanschot Kempen gaat terug tot 1737, als Cornelis van Lanschot in 's-Hertogenbosch de handelsfirma Van Lanschot opricht. Daarmee is de onderneming tot de dag van vandaag de oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland. In 2007 neemt Van Lanschot zakenbank Kempen & Co over en in 2017 wordt de naam van het bedrijf gewijzigd in Van Lanschot Kempen. Door de eeuwen heen heeft Van Lanschot Kempen zich ontwikkeld van familiebedrijf tot beursgenoteerde wealth manager, waar familiale waarden en persoonlijke aandacht nog steeds centraal staan.

Lees hieronder meer over onze ontwikkeling van handelshuis tot wealth manager.

    1737

    Op 22 juli 1737 noteert Cornelis van Lanschot zijn eerste aankopen van koffie, thee en specerijen in een inkoopboek. Hiermee begint de geschiedenis van Van Lanschot als handelsfirma.

    Cornelis van Lanschot

    De onderneming specialiseert zich in de handel in met name koloniale waren, die worden ingekocht op veilingen en via handelsrelaties in Holland en Zeeland. De handelswaren worden vervolgens verkocht in 's-Hertogenbosch en omstreken.

    Een deel van deze koloniale goederen werd geproduceerd met slavenarbeid. Onderzoekers van de  Universiteit Leiden concluderen in 2022 in een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat de firma Van Lanschot op deze manier indirect betrokken was bij slavernij. 

    Lees hier het onderzoek naar het slavernijverleden en de reactie van Van Lanschot Kempen.

    1799

    In 1799 komt met Franciscus van Lanschot de derde generatie Van Lanschot aan het roer. Hij wijzigt de naam van de onderneming, die dan inmiddels gevestigd is op de Markt in het centrum van 's-Hertogenbosch, in Firma F. van Lanschot. De handelsactiviteiten worden in de decennia daarna uitgebreid met financiële diensten. Van Lanschot gaat steeds vaker betalingen verrichten in opdracht van relaties, geld incasseren voor klanten en kredieten verlenen aan ondernemers. 

    Het Lanschotje

    Na de vereniging met België en het uitroepen van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 moest een nieuwe regeling tot stand komen van het muntwezen. Omdat er vanaf 1816 een tekort was aan pasmunten, werd er gezocht naar een tijdelijke oplossing door buiten de overheid om zelf pasmuntjes in omloop te brengen.  Ook door Franciscus van Lanschot zou dit pasmuntje in omloop zijn gebracht. De volksmond sprak generaties lang over het zogenaamde Lanschotje.

    Lanschotje pasmuntje

    1881

    Rond 1881 stopt Van Lanschot met de handelsactiviteiten omdat door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart aan het begin van de eeuw de handel en overslag in 's-Hertogenbosch sterk is afgenomen. Vanaf dit jaar legt Van Lanschot zich volledig toe op kassiers- en bankzaken en op de handel in effecten. 

    Het incassobedrijf en de effectenhandel vormen de ruggengraat van de firma. Daarnaast vindt op bescheiden schaal kredietverlening plaats aan Brabantse handel en industrie.

    Afbeelding: de eerste effectennota

    1903

    In 1903 wordt Kempen & Co opgericht door de Rotterdammer Arines Kempen en zijn jongere partner Martinus de Lange (& Co). Kempen verlaat het bedrijf al in augustus 1914 om met pensioen te gaan. De Lange blijft in het bedrijf en wordt opgevolgd door zijn zoon, die de onderneming tot 1967 leidt.

    Oprichters Kempen & Co

    In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw richt Kempen & Co zich voornamelijk op investment banking en asset management. In 2001 wordt het bedrijf overgenomen door Dexia Bank en van de beurs gehaald, maar blijft het onder de naam Kempen & Co opereren. In 2007 wordt Kempen & Co verkocht aan Van Lanschot Bankiers.

    1929

    Het jaar 1929 gaat de boeken in als het jaar van de beurskrach in de Verenigde Staten, die de grootste economische depressie van de eeuw inleidt. In vergelijking met andere branches komen de Nederlandse banken de crisis in de jaren dertig redelijk goed door. 

     

    Van Lanschot ontwikkelt zich in de decennia erna van een plaatselijk en regionaal georiënteerd familiebedrijf tot een middelgrote bank, onder meer door de overname van de Amsterdamse bank Vermeer & Co in 1959.

    Afbeelding: advertenties uit resp. 1937 en 1944

    1978

    In 1978 neemt Van Lanschot afscheid van de structuur die het sinds de oprichting had gekend, namelijk die van firma. Gedreven door de drang naar openheid wordt de onderneming een naamloze vennootschap (NV), waarbij Rabobank, verzekeraar Delta Lloyd en de Britse Bank NatWest als aandeelhouder toetreden. Van Lanschot gaat jaarverslagen publiceren. 

    TV-reclames


    In de jaren 60 en 70 verschenen voor het eerst reclames van Van Lanschot op tv, gemaakt door de Toonder Studio's.

    1990

    In 1990 komt - ruim tweeënhalve eeuw na de oprichting in 1737 - een einde aan het familiebedrijf Van Lanschot, als NatWest het belang in de onderneming uitbreidt naar 80%. Een jaar later verdwijnt de familie ook uit het uitvoerend bestuur, met het overlijden van bestuursvoorzitter Jan Cees van Lanschot. NatWest verkoopt het belang overigens weer in 1994.

    De familie keert later wel terug in een toezichthoudende rol, als Godfried van Lanschot in 2006 wordt benoemd in de Raad van Commissarissen. Na drie termijnen van vier jaar treedt hij in 2018 terug, waarmee de negende en laatste generatie van de familie Van Lanschot het bedrijf verlaat.

    Negen generaties

    Lees hier meer over de negen generaties Van Lanschot en hun rol binnen de onderneming.
    Lees meer

    1991

    In 1991 gaat Van Lanschot in het kader van verdere groei in private banking voor het eerst de grens over: er wordt een kantoor geopend in Antwerpen. In de jaren daarna volgen nog tien vestigingen in België, in onder meer Turnhout, Lanaken en Gent. In 1995 volgt de stap naar Zwitserland, waar kantoren worden geopend in Genève en Zürich. 

    1999

    In 1999 krijgt Van Lanschot een notering aan de Amsterdamse Effectenbeurs. Het is het sluitstuk van de eerder in gang gezette verandering van de aandeelhoudersstructuur. Met de beursgang krijgt Van Lanschot betere toegang tot de kapitaalmarkt en wordt de naamsbekendheid vergroot.

    Een kwart eeuw verder maakt het aandeel Van Lanschot Kempen deel uit van de AMX Index, en van de AEX ESG Index, die gevormd wordt door de 25 meest duurzame beursgenoteerde bedrijven van Nederland.

    2004

    In 2004 maakt Van Lanschot de overname bekend van CenE Bankiers, een gespecialiseerde bank voor de gezondheidszorg. Met die overname versterkt de onderneming haar positie als bank voor de vermogende particulier en het familiebedrijf.

    2007

    In 2007 neemt Van Lanschot de zakenbank Kempen & Co over, waarmee de basis wordt gelegd voor het huidige Van Lanschot Kempen. Het beheerd vermogen van Van Lanschot verdubbelt door de overname, en de positie bij de doelgroepen vermogende particulieren en ondernemers, institutionele beleggers en ondernemingen wordt verder versterkt. 

     

    De institutionele vermogensbeheeractiviteiten en het effectenbedrijf van Van Lanschot worden na de overname geïntegreerd in Kempen & Co, dat zelfstandig en onder eigen naam blijft opereren als zakenbank voor institutionele beleggers en ondernemingen. Van Lanschot blijft zich als private bank richten op de vermogende particulier en het familiebedrijf. 

    2013

    In 2013 zet Van Lanschot een belangrijke stap richting de toekomst met een strategische heroriëntatie. De onderneming maakt een duidelijke keuze voor versterking van de positionering als onafhankelijke en gespecialiseerde wealth manager, gericht op behoud en opbouw van vermogen op een duurzame manier, zowel voor klanten als voor de samenleving.

    Na de strategiewijziging kent Van Lanschot drie activiteiten: Private Banking, Asset Management en Merchant Banking. De zakelijke kredietverlening past niet in de strategische doelstelling en wordt afgebouwd.

    Evi

    Een tweede belangrijk moment in 2013 is de introductie van Evi van Lanschot, een online platform voor sparen en beleggen. Met Evi maakte Van Lanschot haar expertise op het gebied van vermogensbeheer en advies ook toegankelijk voor mensen met een klein vermogen.

    Maak kennis met Evi

    2015

    In 2015 neemt Van Lanschot de fiduciaire diensten van de Nederlandse pensioen- en vermogensbeheerder MN in het Verenigd Koninkrijk over. De overname draagt bij aan de verdere groei van dochteronderneming Kempen Capital Management in het Verenigd Koninkrijk. 

    2016

    In 2016 neemt Van Lanschot de private banking-activiteiten van Staalbankiers over. De overname past in de drie jaar eerder aangekondigde nieuwe positionering van Van Lanschot als wealth manager. Naast het beheerd vermogen en de klantrelaties komen ook de private bankers en beleggingsspecialisten van Staalbankiers mee.

    2017

    In 2017 wordt de naam van Van Lanschot gewijzigd in Van Lanschot Kempen, een naam die beter recht doet aan het karakter van het bedrijf en aan de gemeenschappelijke culturen. De drie merken van Van Lanschot Kempen – Van Lanschot, Evi en Kempen – blijven onder eigen naam opereren. 

    Onder de nieuwe naam speelt Van Lanschot Kempen in 2017 opnieuw een rol in de consolidatie van de sector met de overname van de Nederlandse wealth managementactiviteiten van de Zwitserse bank UBS. Naast beheerd vermogen en klantrelaties komen ook de professionals van UBS over en dit resulteert in een onderscheidende propositie voor family offices, verenigingen en stichtingen en zeer vermogende particulieren.

    2021

    In 2021 wordt de acquisitie van de Nederlandse wealth manager Hof Hoorneman Bankiers afgerond, een nieuwe stap in de groeistrategie. Met de overname van beheerd vermogen, klantrelaties en specialisten versterkt Van Lanschot Kempen haar positie in private banking en asset management.

    In hetzelfde jaar maakt de onderneming bekend een belang van 70% te nemen in de Belgische vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden. Hierdoor verdubbelt de omvang van Van Lanschot Kempen in België. Twee jaar later wordt de resterende 30% overgenomen en vanaf 2024 opereren Van Lanschot België en Mercier Vanderlinden onder de naam Mercier Van Lanschot.

    2022

    Vanaf 2022 worden de aparte merknamen Van Lanschot en Kempen samengevoegd en worden de activiteiten ondergebracht onder de merknaam Van Lanschot Kempen. Evi als online beleggingsplatform en Mercier Van Lanschot blijven onder eigen naam opereren.

    2023

    In 2023 zet Van Lanschot Kempen de groeiambities van Evi kracht bij met de overname van het online beleggingsplatform van Robeco. Met de samenvoeging wordt Evi in een keer een van de grootste beleggingsplatforms voor particulieren in Nederland. De overname speelt in op de vraag onder beleggers naar een onafhankelijke Nederlandse partij en zorgt voor een versterking van de online beleggingspropositie van Van Lanschot Kempen.

    2024

    In 2024 voltooit Van Lanschot Kempen de overname van de Belgische beleggingsadviseur Accuro. Daarmee wordt het aanbod en de expertise voor klanten in België verder verbreed, met name op het gebied van beleggingsadvies. 

    Nu

    Sinds de oprichting in 1737 is Van Lanschot Kempen uitgegroeid van handelsfirma tot onafhankelijke, gespecialiseerde wealth manager, van familiebedrijf in 's-Hertogenbosch tot beursgenoteerde onderneming met vestigingen in zes landen. Veel is veranderd in de afgelopen drie eeuwen, maar het familiale karakter is altijd gebleven, wat tot uitdrukking komt in de hechte band met onze klanten, vaak generaties lang en in onze gedeelde waarden: persoonlijk, gespecialiseerd, ondernemend en daadkrachtig.

    Meer lezen over onze waarden en strategie?